Home » Dan-Marius » Lumea vie: Orhidee Orchidaceae origine, inmultire, varietati

Lumea vie: Orhidee Orchidaceae origine, inmultire, varietati

January 2012
M T W T F S S
« Dec   Feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 145 other followers

Dan-Marius’ twitter

Orhidee (Orchidaceae): origine, înmulţire, varietăţi #1Orhidee (Orchidaceae): origine, înmulţire, varietăţi #2

Orhideele (Orchidaceae) formează cea mai diversificată şi mai răspîndită familie de plante superioade, face parte din cadrul monocotiledonatelor şi conţine 900 de genuri, peste 30 de mii de specii şi peste 200 de mii de hibrizi. Pe vremuri doar persoanele bogate deţineau şi îngrijeau orhidee, dar între timp (prima încercare de creşetere a orhideelor s-a făcut pe la mijlocul anulor 1700) s-au făcut progrese în ce priveşte înmulţirea şi îngrijirea acestora. Multe dintre orhidee sînt uşor de crescut pentru că sînt destul de rezistente şi pot supravieţui mulţi ani în ghivece cu îngrijire corespunzătoare.

Cele mai multe specii de orhidee cresc în zonele tropicale şi subtropicale, dar tocmai rezistenţa lor le face să fie găsite în orice mediu din lume, inclusiv în România: plantele cunoscute sub numele de Papucul Doamnei (Cypripeidum calceolus) şi Sîngele Voinicului (Nigritella rubra, nigra) sînt orhidee celebre. Multe dintre orhideele de apartament sînt epifite, adică acele plante care în mediul natural cresc în scorburile arborilor sau pe arbori. Litofitele sînt orhideele care cresc pe stînci, dar plantele care se găsesc de obicei în mediul natural al zonelor temperate sînt în general terestre (cresc pe sol).

Frunzele orhideelor sînt de obicei verzi, dar unele specii sau hibrizi au frunze frumoase cu diverse marmoraţii. Florile orhideelor sînt disponibile într-o mare varietate de culori: albe, galbene, albastre, portocalii, roşii, etc. Unele flori sînt dungate sau au pete de culoare. În funcţie de specie florile supravieţuiesc de la o săptămînă la 4 luni după apariţie.

Mirosul orhideelor variază şi el în funcţie de specie şi gen: multe nu au miros, altele au mirosuri placute: scorţişoară, cocos, ciocolată, lămîie sau portocale. Unele dintre ele au chiar miros de carne putrezită. Vanilia folosită în comerţ este extrasă din special de orhidee Vanilla planifolia, originară din Mexic. Aceasta este o orhidee tropicală care poate deveni imensă în dimensiuni. Unele tipuri de orhidee pot creşte pînă la 20 de metri în lungime.

Lumea vie Orhidee Orchidaceae origine, inmultire, varietati /Dan-Marius.ro – felia mea de internet / Oradea, Bihor, Romania.

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Twitter Updates

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 145 other followers

%d bloggers like this: